Karob je plodinou velice starou. Svůj název Svatojánský chléb dostal podle toho, že se jím na poušti živil prorok Jan Křtitel. Karob je kromě svého stáří a biblické historie ale také zajímavý tím, že v sobě obsahuje značné množství účinných látek. Z nich je třeba jmenovat:
o bílkoviny
o vlákninu
o aminokyseliny
o taniny
o vitamíny A, B či D
o železo
o hořčík
o vápník
Zdravé mlsání
Tento plod z rohovníka obecného je ovšem také skvělou alternativou k čokoládě a kakau. Z karobu vyrobená čokoláda totiž neobsahuje žádnou z těchto složek:
o kofein
o teobromin
o alergenní látky
o kravské mléko
Z karobu se také vyrábí karobová mouka, která neobsahuje lepek. Navíc je karob téměř bez tuků, a zároveň je sám o sobě velice sladký.
o Mimo to podporuje také trávení.
o Upravuje hladinu cukru v krvi.
o Napomáhá zmírnit i příznaky osteoporózy.
o Používá se jako součást kojenecké výživy.
o Působí jako analgetikum.
o Zároveň je karob antialergický, antibakteriální, antioxidační, antivirový a antiseptický.
o Napomáhá jako prevence a také při léčbě dětské mozkové obrny u dětí.
o Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
o Používá se při léčbě průjmu.
o Je vhodný pro osoby s vysokým krevním tlakem.
o Pomáhá při léčbě chřipky, kašle či anémie.
o Ve formě žvýkaček čistí hlas a hrdlo.
o Napomáhá proti pálení žáhy.
o Pomáhá proti zvracení.
o Je účinný v boji proti obezitě.
Svatojánský chléb v kuchyni
Karob má podobnou vůni jako datle. V obchodech je karob dostupný ve formě prášku, který je možno použít k ochucení sladkostí, dezertů, polev anebo zmrzliny. Je vhodný k přípravě sirupu. Svatojánský chléb je však také možné zakoupit ve formě karobové čokolády anebo tyčinky. Podaří-li se nám nakoupit lusky sušené, či čerstvé, můžeme je konzumovat samotné.
Z čerstvých lusků se také lisuje šťáva, která se používá na výrobu karobového sirupu, anebo se přidává do alkoholických nápojů.