Češi opravdu milují dobré jídlo. To je koneckonců také důvodem, proč je na našem území tolik skvělých kuchařů a proč se po našich specialitách můžou utlouct i zahraniční turisté. Často ale postrádáme jeden z hlavních dílků, které se týkají právě na našem území nejoblíbenějších jídel. Tímto dílkem je jejich původ a historie, která je ve většině případů opravdu velice zajímavá, v některých případech úsměvná a někdy dokonce přijdeme na to, že by tento prokrm ani nevznikl, kdyby do jeho přípravy nezasáhla náhoda. Dnes se tedy společně podíváme na historii a původ jednoho z vůbec neoblíbenějších jídel Čechů, které musí být za každé situace servírována společně s českým vychlazeným, čepovaným pivem. Jak již jistě tušíte, tímto pokrmem je guláš.
Historek o vzniku guláše je hned několik. Na začátek Vás ale budu muset zklamat tím, že ač je jich nepřeberné množství, všechny se shodují na jednom, a to na tom, že se nejedná o český výmysl. Tento pokrm v každém případě pochází z Maďarska. Nejrozšířenější pověst mluví o tom, že byl guláš vymyšlen pastevcem, který si jej připravoval v kotlíku právě při pastvě. Jméno tak může být odvozeno buď od jména pastevce, které mělo být údajně Gulyas, anebo od slova gulya, které v překladu označuje stádo hovězího dobytka, tedy odkazuje na druh masa, ze kterého se guláš nejčastěji vytváří.
Na zub této pochoutce přišli Češi okolo roku 1805, kdy na našem území byla vydána maďarská kuchařka, ve které tento recept nemohl v žádném případě chybět. Netrvalo dlouho a pokrm, jehož základem je perfektně osmažená cibulka, hovězí maso, maďarská paprika maďarská paprika kde koupit a rajčatový protlak, si Češi zamilovali tak, že dodnes nemůže chybět v žádné správné restauraci. Podávaný bývá nejčastěji s houskovým knedlíkem, krajícem bílého chleba, na kolečka nakrájené cibule a papriky, a jeho příprava se nesmí uspěchat. Maso se totiž nesmí ani příliš rozpadat ani nesmí být tuhé.
Guláš může být ovšem připravován v mnohem větším množství variant. V Maďarsku se například nesetkáte s tím, že by guláš zahušťovali moukou, jak je zvykem u nás. Jedná se de facto pouze o šťávu z masa, která má konzistenci spíše polévky, ovšem je podávána s lahodným a neodolatelným špekovým knedlíkem. Základem rovněž nemusí být také jen hovězí maso, ale také maso vepřové anebo zvěřina, která pokrmu dodá jedinečnou a nezaměnitelnou chuť, kterou ovšem má ne zrovna každý rád. Setkat se ovšem můžeme také s hlívovým, fazolovým, kotlíkovým, bramborovým anebo segedínským gulášem.