Čavanpraš nebo původním jménem chyawanprash je v Indii nejprodávanějším bylinným doplňkem, který je zde považován za elixír života. Jedná se totiž o jedinečnou kombinaci bylin, jejichž účinky jsou skutečně báječné. Z Indie se rozšířil do celého světa, kde se těší velké oblibě nejen pro své povzbuzující a mládí udržující účinky, ale zejména proto, že pro naše zdraví je skutečnou oporou.
Nejpodstatnější složkou je drobné indické ovoce Amalaki (botanicky embilika lékařská) obsahující až třicetkrát více vitamínu C než pomeranč. Je bohatým zdrojem antioxidantů – tedy látek, které zamezují projevům stárnutí. Obsahuje spoustu látek posilujících lidské zdraví a schopnost celkové regenerace organismu.
Název získala podle svého objevitele mudrce Chyawana, který podle legendy pomocí ovoce amalaki a směsi bylin úspěšně obnovil své mládí a dobré zdraví, a dožil se tak velmi vysokého věku.
A čemu tedy tento ájurvédský bylinný elixír pomáhá? Především se jedná o posilování zdraví a vitality, posiluje vlastně celý imunitní systém člověka, dodává mu energii a zvyšuje odolnost organismu. Příznivě působí na trávicí soustavu – podporuje dobré trávení, zažívání a vstřebávání živin, působí proti překyselení, příznivě ovlivňuje žaludeční a střevní činnost. Další příznivé účinky má na dýchací cesty, mozkovou (zlepšuje paměť a osvěžuje mysl) a srdeční činnost, také podporuje močové ústrojí a správnou činnost jater. Používá se k detoxikaci organismu.
Chyawanprash Naklíčeno se dá konzumovat buď samotný (samozřejmě je třeba jej zapít vodou či mlékem) nebo rozmíchaný v tomto nápoji rovnou. Denní dávkování jsou 2-3 čajové lžičky, přičemž 1 čajová lžička se rozpustí ve 250 ml teplé vody.
Originální čavanpraš je vlastně hustý bylinný džem hnědé barvy, jehož chuť je sladkokyselá a lehce kořenitá. Kromě již zmiňovaného ovoce amalaki v něm najdeme například také ghí, med a koření. Toto složení působí pro samokonzervaci této marmelády.